Franka

Franka

Franka is een detectivestrip van Henk Kuijpers. Hij tekent sinds 1974 de serie Franka, voordien maakte hij vnl. reclame-uitgaven. In 1990 won hij de stripschapsprijs. De tekenstijl doet denken aan ‘de klare lijn’ waardoor ze aanvoelt als een Frans/Belgische strip.

Franka is ontstaan als proefverhaal met groep hoofdrolspelers zijnde filmmakers, scenarioschrijver, stuntman, een handige technicus en naamloos scriptgirl. Het verhaal werd volledig omgevormd. Niet criminele misdaadkenners werken in een misdaad museum. In het eerste verhaal speelt Franka 14 pagina’s mee.

Franka werd in het tweede deel gepromoveerd tot vast hoofdfiguur. In album 7 zal ze haar gekende vorm krijgen. De verhaallijnen veranderen naargelang de doelgroep waar voor geschreven wordt. Aanvankelijk waren dat jongens van 11 tot 16 jaar, nadien werd dit een volwassen publiek eind jaren ’90.

Bron: www.gobelijn.be

Personages uit Franka

Nog geen personages in de database

Slogans, weetjes en trivia uit Franka

  • Franka begon in Groterdam maar speelt zich ondertussen in Amsterdam af. De reeks werd in verschillende talen vertaald wat bijzonder is voor een Nederlandse reeks.