Blacksad

Blacksad

Blacksad is een stripreeks van Juan Diaz Canales en Juanjo Guarnido. Het eerste album ‘Ergens tussen de schaduwen’ verscheen in 2000 bij Uitgeverij Dargaud.

Blacksad vertelt het verhaal van de gelijknamige detective in de jaren 50 in de Verenigde Staten in een ‘film noir’ setting. Blacksad is net zoals die andere prachtige detectivestrip ‘Canardo’ een strip die zich afspeelt in een antropomorf universum, een wereld waar de mensen worden voorgesteld als dieren. 

Waar Canardo meer een aan alcohol verslaafde anti-held is, is Blacksad een stoere zelfverzekerde detective die wel wat karaktertrekken heeft van de wereldberoemde ‘Sam Spade’ uit ‘The Maltese Falcon’ of ‘Philip Marlowe’ in ‘The Big Sleep’, beiden vertolkt door Humphrey Bogart. 

Blacksad speelt zich af in een donkere en grimmige setting. De sterktes en zwaktes van de personages komen echt tot leven door bepaalde karaktertrekken van het dier in de tekeningen te benadrukken.

De Spanjaard Juanjo Guarnido verdiende zijn sporen als animator bij Disney waar hij o.m. meewerkte aan ‘De Klokkenluider van de Notre Dame’ en ‘Tarzan’ om daarna over te stappen naar het stripverhaal met de reeksen ‘Blacksad’, ‘Tovenarij’, deel 13 van de reeks ‘Reiziger’ en in 2020 de prachtige strip ‘Het Goud Van de Zwendelaar. Zijn inspiratie tot het tekenen van de personages in Blacksad lijkt hij als het ware gehaald te hebben het tekenen van de dieren in de tekenfilm ‘Tarzan’.

De Madrileense Juan Diaz Canales startte zijn carrière in een Spaanse animatiestudio. Na de eerste vijf Blacksad albums schreef Canales het scenario van het tweeluik ‘Fraternity’ dat zich afspeelt tijdens de Amerikaanse secessie-oorlog. Hij kreeg tevens de eer om de legendarische stripreeks ‘Corto Maltese’ verder te zetten en schreef intussen het scenario voor deel 14, Equatoria.

Personages uit Blacksad

  • Blacksad
    Blacksad is het hoofdpersonage van de gelijknamige stripreeks. Dier: zwarte kat
  • Smirnov
    Smirnov is politiecommisaris en een vriend van Blacksad. Dier: Duitse Scheper
  • Weekly
    Weekly is de rechterhand van Blacksad. Dier: wezel

Slogans, weetjes en trivia uit Blacksad

Er zijn nog geen trivia voor deze reeks in onze database