Asterix

Asterix

Asterix is een Franse stripreeks met in de hoofdrollen de Galliërs Asterix en Obelix. Vanaf het vijfde album wordt ook Obelix’ onafscheidelijke vriend, de hond Idéfix geïntroduceerd. De stripreeks Asterix is bedacht door de Franse scenarioschrijver René Goscinny en getekend door de Franse tekenaar Albert Uderzo.  

De Asterix strips spelen zich af in de eerste eeuw voor Christus en vertellen het verhaal van een  dorp in Bretagne dat dapper weerstand biedt tegen de Romeinen.  De druïde van het dorp Panoramix, heeft een toverdrank gebrouwen  die de inwoners van het Gallische dorpje onoverwinnelijk maakt.

De populaire stripreeks Asterix is uitgebracht in meer dan 75 landen.  Van de Asterix albums werden er in totaal al meer dan 350 miljoen exemplaren verkocht, wat het tot de bestverkochte Europese stripreeks maakt.

Na het overlijden van René Goscinny in 1977 ging Albert Uderzo alleen door met de stripreeks. Het laatste album waar Goscinny nog aan meewerkte, Asterix en de Belgen verscheen twee jaar na Goscinny’s dood in 1979.

In 2012 namen scenarist Jean-Yves Ferri en tekenaar Didier Conrad de fakkel over. Ferri is in België niet zo bekend, maar Conrad kennen we  van de cultreeks  ‘De Onnoembaren’ alsook Marsu Kids en de historische reeks  Achilles.

Personages uit Asterix

 • Asterix
  Asterix is het hoofdpersonage van de gelijknamige stripreeks. Het is een kleine, dappere held.
 • Assurancetourix / Kakofonix
  De dorpsbard Kakofonix werd eerst (zoals in het Frans) Assurancetourix genoemd. Hij vindt zelf dat hij prachtig zingt, maar staat daar helemaal alleen in.
 • Bellefleur
  Bellefleur is de vrouw van Heroïx. Ze zou liever in Lutetia (Parijs) wonen, net als haar broer die het wèl gemaakt heeft. Een echte roddeltante.
 • Heroïx of Abraracourcix
  Hoofdman van het dorp
 • Hoefnix
  Hoefnix is de smid van het dorp. Hij maakt altijd ruzie met de Kostunrix en slaat Kakofonix vaak met zijn hamer de grond in om hem het zwijgen op te leggen.
 • Idéfix
  Idéfix is het hondje van Obelix. Hij is voor het eerst te zien in het album De ronde van Gallia. Idéfix eet graag botten, hoe groter hoe liever!
 • Julius Caesar
  De Romeinse veldheer en dictator die er maar niet in slaagt het kleine Gallische dorpje te veroveren.
 • Kostunrix
  Kostunrix is de visboer wiens waren altijd bedorven zijn. Hij is getrouwd met Forentientje en maakt altijd ruzie met de dorpssmid Hoefnix.
 • Nestorix
  Nestorix is de dorpsoudste die getrouwd is met een prachtige, veel jongere vrouw wiens naam de lezers nooit te weten komen.
 • Obelix
  Obelix is de Asterix' beste vriend en loopt steevast rond met een menhir op zijn rug. Hij is als kind in de ketel met toverdrank gevallen.
 • Panoramix
  Panoramix is de druïde van het dorp en maker van de toverdrank die de dorpelingen onoverwinnelijk maakt.

Slogans, weetjes en trivia uit Asterix

Er zijn nog geen trivia voor deze reeks in onze database

Asterix albums